Τεκιλα El Jimador Reposado 6
Η 100% ωρίμανση σε δρύινα βαρέλια για 2 μήνες, προκαλούν την περίπλοκη αντίδραση αρωματικού ξύλου και οινοπνεύματος που καταλήγει σε μια υπέροχα απαλή τεκίλα.
Η τεκίλα El Jimador αποτελεί προϊόν της Casa Herradura από το 2000.
El Jimador ονομάζεται ο θεριστής της μπλε αγαύης. H El Jimador Reposado, με απαλή γεύση, και εξ’ ίσου εξαιρετικά απαλό κίτρινο χρώμα, παράγεται 100% από την μπλε αγαύη.
Είναι όμως ο ιδιαίτερος τρόπος ωρίμανσής της που της δίνει το μοναδικό της άρωμα, με βασικό αυτό της λευκής δρυός και με νύξεις χαμομηλιού και βουτύρου.

Τεκιλα El Jimador Silver 6
Με ασυνήθιστα απαλή γεύση, διάφανο κρυστάλλινο χρώμα, 100% από μπλέ αγαύη με πινελιές γεύσης λεμονιού. Η τεκίλα El Jimador Blanco αποτελεί προϊόν της Casa Herradura από το 2000. Συνήθως σα συμπλήρωμα κάθε κοκτέιλ, η El Jimador είναι η αγαπημένη μάρκα στο Μεξικό.

Olmeca Blanco 6
Η Olmeca Blanco, εμφιαλένεται φρέσκια, κατευθείαν από το αποστακτήριο και χωρίς να έχει παλαιωθεί, αποτελεί ιδανική επιλογή για δροσερά κοκτέιλ margarita.

Olmeca Reposado 6
Μια τεκίλα με προσωπικότητα, που συνδυάζει τις δυνατές και γλυκιές γεύσεις
της μπλέ αγαύης. Με άγριο ταμπεραμέντο, φωτεινά χρυσαφιά χρώματα και φρουτώδη μύτη, γεύσεις κερασιών, λεμονιού, με νότες καπνού και μαύρου πιπεριού.

HERRADURA REPOSADO 9
Διάσημη τεκίλα που έχει παλαιώσει σε μερικάνικα δρύινα βαρέλια για 11 μήνες. Η μαλακή της γεύση και τα πολύπλοκα πικάντικα αρώματά της την κάνουν απαραίτητη για την παρασκευή ψαγμένων κοκτέιλ.

DON NACHO REPOSADO 7
H Don Nacho ιδρύθηκε από τον Ignacio Hernandez Gutierrez ο οποίος ξεκίνησε ως καλλιεργητής αγαύης. Οι τεκίλες του παράγονται 100% από αγαύη με τον πιο αγνό και φυσικό τρόπο χωρίς καμία προσθήκη χημικών ή χρωμάτων.
Η Tequila Reposado είναι σύνθετη με νύξεις βανίλιας, ξηρών καρπών,
σιροπιού σφενδάμου και νότες καραμέλας από την παραμονή της στο βαρέλι.

CORRALEJO BLANCO 8€

“Φρέσκια” λευκή τεκίλα που εκφράζει γενναιόδωρα την πιπεράτη φυτικότητα του αγαπημένου Μεξικάνικου ποτού. Ιδανική για παγωμένα σφηνάκια ή κοκτέιλ με χυμούς εξωτικών φρούτων.

DON JULIO BLANCO ……..10€

Η Don Julio τεκίλα είναι φημισμένη για την απαράμιλλη ποιότητά της, η οποία επιτυγχάνεται με την απόσταξη 100% μπλε αγαύης, διαλεγμένης με το χέρι, με καινοτόμες παραδοσιακές γεωργικές πρακτικές και δεξιοτεχνικές παραγωγικές μεθόδους. Η φιάλη της Blanco είναι εμβληματική. Το ζωηρό μπλε συμβολίζει τη συναρπαστική φιλοσοφία του προϊόντος για την αειφόρα καλλιέργεια της μπλε αγαύης. Η πιο κοντός λαιμός αντανακλά την πεποίθηση του δημιουργού της Don Julio Gonzalez ότι η τεκίλα του δεν πρέπει να στέκεται εμπόδιο ανάμεσα σε αυτούς που απολαμβάνουν την προσωπική επαφή. Οι στρογγυλεμένες άκρες παραπέμπουν στην απαλότητα της ενώ ο παχύς λαιμός με το μεγάλο πώμα συμβολίζει την ανυποχώρητη αξία του πάθους που την τροφοδοτεί .

DON JULIO ANEJO TEQUILA 10
Η Don Julio Anejo παράγεται σε μικρές παρτίδες και ωριμάζει σε αμερικάνικα βαρέλια για 18 μήνες. Είναι μια τεκίλα πλούσια και σύνθετη με εξαιρετική ισορροπία μεταξύ των αρωμάτων της αγαύης, του ξύλου και των αρωμάτων της βανίλιας.
Απαλό κεχριμπαρί χρώμα. Στη μύτη διακρίνονται αρώματα lime, γκρέιπφρουτ μαζί
με νότες καραμέλας.Στο στόμα είναι έντονα τα αρώματα της αγαύης,
του μελιού και της καραμέλας.

OCHO BLANCO …………………………….7€

Περιοχή: Hecho. H οικογένεια της Ocho περιλαμβάνει τη δυναμική Οcho Blanco, την αρωματική Reposado που παλαιώνεται για 8 εβδομάδες και 8 μέρες σε δρύινα βαρέλια και την εκλεκτή Anejo, που παλαιώνεται για 12 μήνες.

OLMECA ALTOS PLATA 8€

Μια νέα, απολαυστική τεκίλα από τα “Highlands” του Μεξικού, όπως προδίδει και το όνομά της. Φτιαγμένη από 100% γαλάζια αγαύη, αναδύει πεντακάθαρα αρώματα στη μύτη, ενώ στο στόμα είναι στρογγυλή και ισορροπημένη. Ιδανική για κλασικά αλλά και πρωτότυπα κοκτέιλς.

ΤΕΚΙΛΑ

Δυναμίτης στο ποτήρι!

Ο θρύλος για τη γέννηση της τεκίλας αναφέρει ότι ένας κεραυνός χτύπησε κάποτε μια αγαύη (κακτοειδές φυτό) στην περιοχή μιας φυλής Ινδιάνων του Μεξικού. Eκείνοι τότε παρατήρησαν ότι το φυτό άρχισε να εκκρίνει ένα γευστικό και καυτερό υγρό, που, όταν το έπινες, σου δημιουργούσε ευχάριστα συναισθήματα. Το θεώρησαν δώρο σταλμένο από τους θεούς. Οι τύποι της τεκίλας, σύμφωνα με τη μεξικανική νομοθεσία, είναι τέσσερις. Silver, Blanco, Plata:

Η λευκή τεκίλα, εμφιαλώνεται αμέσως μετά την απόσταξη
ή μέσα σε 60 μέρες. Μπορεί να αποθηκευθεί μέχρι την εμφιάλωση σε ανοξείδωτες δεξαμενές, αλλά όχι σε ξύλινα βαρέλια.
Gold, Oro, Suave, Joven ή Joven abocado:
Η κίτρινη τεκίλα, είναι το ίδιο με
τη Silver, με τη διαφορά ότι γίνεται προσθήκη βελτιωτικών συστατικών – συνήθως καραμέλας και εσάνς δρυός, σε ποσοστό μέχρι 1% του συνολικού βάρους- με σκοπό τη δημιουργία γεύσης και χρώματος που
την κάνουν να μοιάζει παλαιωμένη.
Rested ή Reposado:
Η τεκίλα που έχει ωριμάσει σε δρύινα βαρέλια για 2
με 12 μήνες πριν από την εμφιάλωση.
Aged ή ANejo:
Η τεκίλα η οποία αποθηκεύεται και αφήνεται να ωριμάσει
σε δρύινα βαρέλια περιεκτικότητας το πολύ 350 λίτρων, για περισσότερο από ένα χρόνο πριν να εμφιαλωθεί. Η παλαίωση μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 8 με 10 χρόνια.

Tequila Tips

Παραδοσιακός τρόπος για να πιείτε την τεκίλα είναι με αλάτι και λάιμ σε ποτήρι σφηνάκι. Αντίστοιχα στο Μεξικό χρησιμοποιείται ένα εξίσου ψηλό και στενό ποτήρι σφηνάκι το caballito ή αλλιώς tequilito που σημαίνει μικρό αλογάκι. Ακόμα σκέτη σε ποτήρι του κονιάκ και αργά ώστε να γίνονται αισθητά τα ιδιαίτερα αρώματα της.

Το ρητό που χάραξε επάνω στο «οικιακό» του μπαρ ο μεξικανός ευπατρίδης και υποστηρικτής των τοπικών παραδόσεων
δον Φρανσίσκο Χαβιέ Σάου θα ενθαρρύνει τους αρχάριους της τεκίλας: «Στην αρχή με νερό. Μετά χωρίς νερό. Και στο τέλος σαν νερό».

Η λέξη τεκίλα (tequila)

Η πόλη Τεκίλα πήρε το όνομά της από τους ινδιάνους Ticuilas που ήταν στην περιοχή. Η λέξη “tequila” προέρχεται από τη λέξη tequitl που σημαίνει χώρος εργασίας.

Το blues προτείνει:

Είναι προφανές πως καλύτερες tequilas, βάση γεύσης και αρώματος θεωρούνται αυτές αποκλειστικά από 100% αγαύη, σε σχέση με αυτές που αναμειγνύονται με άλλες πρώτες ύλες.
Είναι λογικό ακόμα πως όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια της παλαίωσης μιας tequila, τόσο πιο σκούρο γίνεται το χρώμα της άρα τόσο πιο έντονα και χαρακτηριστικά γίνονται τα αρώματα της. Καταλληλότερη χρονιά παλαίωσης της tequila είναι τα τέσσερα χρόνια. Παρόλα αυτά όμως η tequila δε κατατάσσεται στη κατηγορία των αλκοολούχων ποτών που γίνονται καλύτερα και πολυτιμότερα με βάση τη παλαίωση τους.

είπαν για την tequila

Για να είμαι ειλικρινής, δεν ξέρω αν έχω άποψη για την νομιμοποίηση των ναρκωτικών. Αλλά αν η τεκίλα είναι νόμιμη, τότε γιατί να μην είναι και το χασίς;
Ted Demme (1963-2002) Αμερικανός σκηνοθέτης.

Τα κομπιούτερ είναι η εφεύρεση που έχει βοηθήσει τον άνθρωπο να κάνει περισσότερα λάθη πιο γρήγορα από ποτέ. Βέβαια είχε προηγηθεί η τεκίλα.
Mitch Ratcli e Αμερικανός σχολιαστής –συγγραφέας

σε θέματα ψηφιακής τεχνολογίας.