ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ
Butterfly blue tea, Clitoria ternatea
Ιδιαιτέρως δημοφιλές κι αναγνωρίσιμο χάρη στο μπλε χρώμα που βάφει το λικέρ, το blue tea ή butterfly pea tea προέρχεται από το φυτό Clitoria ternatea κι απαντάται κυρίως στις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας, όπως η Ταϋλάνδη, η Μαλαισία και το Βιετνάμ, όπου εδώ κι αιώνες χρησιμοποιείται στη μαγειρική ή καταναλώνεται ως ρόφημα, συχνά με την προσθήκη μελιού και λεμονιού.
Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι ανάμεσα σε άλλα το Butterfly Pea tea είναι πλούσιο στην κατεχίνη EGCG, σε φλαβονοειδή, τανίνες, πολυφενόλες κι ανθοκυανίνη κι ότι η κατανάλωση του μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, στη χώνεψη και στην απώλεια βάρους, στη βελτίωση της διάθεσης και στην αύξηση της παραγωγικότητας. Ακόμη, μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της όψης του δέρματος και της υγείας του τριχωτού της κεφαλής και προάγει τον ποιοτικό ύπνο.
Για την παρασκευή του ροφήματος, χρησιμοποιούνται τα αποξηραμένα άνθη των οποίων τα πέταλα περιέχουν τη χρωστική που βάφει μπλε το λικέρ. Το blue tea δεν περιέχει καφεΐνη και η γεύση του είναι γήινη και ξυλώδης. Είναι εξίσου απολαυστικό ζεστό ή κρύο και χρησιμοποιείται ευρέως στην παρασκευή κοκτέιλς, χάρη στην ιδιότητα του να αλλάζει το χρώμα του λικέρ ανάλογα με το pH της ουσίας με την οποία θα έρθει σε επαφή. Για παράδειγμα, προσθέστε στο blue tea σας λίγες σταγόνες λεμονιού και απολαύστε το καθώς αλλάζει χρώμα από μπλε σε μωβ και σε φούξια.
COLD BREW COFFEE.
Δοκιμάστε COLD BREW COFFEE. Χαμηλή οξύτητα, καλο σώμα, δυνατό άρωμα.
Η διαδικασία παρασκευής καφέ με τη μέθοδο του cold brewing είναι μια επιστήμη από μόνη της! Στην πιο απλή εφαρμογή του cold brewing (διαδικασία εκχύλισης με κρύο νερό), ο αλεσμένος καφές μουλιάζει σε κρύο νερό ή νερό σε θερμοκρασία δωματίου για ένα εκτεταμένο χρονικό διάστημα (12 έως 24 ώρες). Η διαδικασία αυτή ονομάζεται immersion ή infusion και ο χρόνος που θα παραμείνει ο καφές μαζί με το νερό καθορίζει και την ένταση του τελικού ροφήματος. Στη συνέχεια, το μείγμα φιλτράρεται και το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να σερβιριστεί με πάγο και να διατηρηθεί στο ψυγείο για δύο εβδομάδες. Στον δικό μας καφέ ο χρόνος εμβάπτισις είναι 16 ώρες και η αναλογία καφέ/νερού, 1:6.