ΧΑΡΤΗΣ ΚΑΦΕ

Home / COFFEE / ΧΑΡΤΗΣ ΚΑΦΕ

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΚΑΦΕ

ΤΟ ΦΥΤΟ ΤΟΥ ΚΑΦΕ

ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ Ο ΚΑΦΕΣ ……………….

………………………………………………….

ΠΟΥ ΠΙΝΕΤΑΙ Ο ΚΑΦΕΣ

Καταναλωτές σε διάφορες χώρες κάνουν διαφορετικές επιλογές στον καφέ, κυρίως με βάση την περιεκτικότητα καφεΐνης, κάποιοι θέλουν περισσότερη, άλλοι λιγότερη. Ο καφές Robusta δεν είναι δημοφιλής στη Σκανδιναβία και στην Ελβετία, ενώ στη Γαλλία, από την άλλη μεριά, δεν υπάρχει φόρος στο Robusta, γιατί έχει υιοθετηθεί μία πολιτική που ευνοεί τις πρώην γαλλικές αποικίες που παράγουν Robusta, κι έτσι ενθαρρύνεται η κατανάλωση αυτού του καφέ. Στην Ιταλία ο espresso συνήθως φτιάχνεται από ένα μείγμα Arabica και Robusta, αν και οι ‘σοφοί’ φίλοι του espresso προτιμούν καθαρό Arabica.

Πέρα από τις προτιμήσεις, 70 εκατομμύρια τσουβάλια καφέ στέλνονται κάθε χρόνο σε όλον τον κόσμο. Έτσι οι χώρες που παράγουν καφέ ικανοποιούν τον ουρανίσκο εκατομμυρίων καταναλωτών σε χώρες όπου δε μπορεί ποτέ να φυτρώσει καφές. Η αγορά καφέ είναι μια παγκόσμια αγορά με τεράστιο όγκο εμπορίου(στη δεύτερη θέση στο διεθνές εμπόριο).

Όλες οι χώρες που παράγουν καφέ και σχεδόν όλες οι χώρες που καταναλώνουν καφέ ανήκουν στο Διεθνή Οργανισμό Καφέ(International Coffee Organization – ICO) που είναι υπεύθυνος γι’ αυτήν την τεράστια διακίνηση σπόρων. Εργάζεται για την προώθηση της κατανάλωσης παγκοσμίως και για τη ρύθμιση της αγοράς. Η Αγορά Καφέ είναι καθημερινά ενεργή στη Wall Street, στο Λονδίνο, στο Παρίσι και στη Χάβρη. Οι εκπρόσωποι του οργανισμού είναι συχνά και διπλωματικοί εκπρόσωποι των παραγωγών χωρών.

Ας ρίξουμε μια ματιά στις χώρες που καταναλώνουν περισσότερο καφέ. Η Ιταλία παίζει σπουδαίο ρόλο στην αγορά αλλά και στην ιστορία του καφέ. Κάθε χρόνο εισάγει 324 χιλιάδες τόνους πράσινου καφέ, μισό Arabica, μισό Robusta. Χάρη σε 750 εταιρείες  καφέ στην Ιταλία, εξάγονται 3800 τόνοι καφέ κάθε χρόνο. Το 70% της κατανάλωσης γίνεται στο σπίτι, το 25% σε καφέ, μπαρ κτλ. και το υπόλοιπο σε γραφεία. Κάθε Ιταλός καταναλώνει περίπου 4,9 κιλά καφέ τα χρόνο είτε στο σπίτι είτε έξω από το σπίτι και στη δουλειά.

Οι Ιταλοί πίνουν 14 δισεκατομμύρια φλιτζάνια espresso. Ευτυχώς στους Ιταλούς δεν αρέσει ο στιγμιαίος καφές και αντιπροσωπεύει λιγότερο από 1% της αγοράς. Με βάση αυτά τα στοιχεία, είναι φανερό ότι στην Ιταλία και σε όλον τον κόσμο ο καφές είναι κάτι σπουδαιότερο από ένα πολιτιστικό φαινόμενο ή μια ιταλική γαστρονομική παράδοση. Τουλάχιστον 1.000.000 Ιταλοί εργάζονται με τους ίδιους τους σπόρους του καφέ. Κάτι ενδιαφέρον είναι ότι σύμφωνα με έναν πίνακα αξιολόγησης η Καλαβρία και η Valle D’Aosta είναι οι δύο περιοχές στις οποίες είναι πιο δημοφιλής ο καφές.

Οι Γάλλοι καταναλώνουν περίπου 180 χιλιάδες τόνους το χρόνο και προτιμούν πιο αδύναμο καφέ από τους Ιταλούς. Φτιάχνουν τον καφέ τους χρησιμοποιώντας σπόρους μεσαίου μεγέθους που έχουν καβουρντιστεί μέτρια. Και στη Γερμανία ο καφές είναι αρκετά δημοφιλής. Εκεί προτιμούν το ρόφημά τους  φτιαγμένο από ελαφρά καβουρντισμένο καφέ, χοντροαλεσμένο, που συνήθως προέρχεται από την Κολομβία και τη Βραζιλία. Η κατανάλωση espresso στη Γερμανία αυξάνεται συνεχώς.

Οι Άγγλοι ακόμα προτιμούν το τσάι από τον καφέ και ο καφές που πίνουν είναι στιγμιαίος. Κατά τα τέλη της δεκαετίας του ’50 και στις αρχές της δεκαετίας του ’60 ο καφές άρχισε να γίνεται πιο δημοφιλής στην Αγγλία. Κατά την αποκαλούμενη πολιτιστική επανάσταση εκείνης της περιόδου, οι νέοι Βρετανοί άρχισαν να απορρίπτουν τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής των γονιών τους και εγκατέλειψαν και το τσάι, στρεφόμενοι στον καφέ που αντιπροσώπευε έναν πιο ‘ευρωπαϊκό’ τρόπο ζωής.   

Η Φινλανδία καταναλώνει μεγάλες ποσότητες καφέ: κάθε Φινλανδός καταναλώνει το ισοδύναμο 12 κιλών σπόρων πράσινου καφέ, γεγονός  που καθιστά τη Φινλανδία την πρώτη χώρα στον κόσμο σε κατά κεφαλή κατανάλωση καφέ. Επιπλέον οι Φινλανδοί όχι μόνο απολαμβάνουν τον καφέ αλλά δίνουν και μεγάλη σημασία στην ποιότητά του. 

Ευτυχώς ο καφές σε διαλυτή μορφή δεν είναι καθόλου δημοφιλής.

Η Λαπωνία εισάγει καφέ από την Κένυα, την Κολομβία, τη Βραζιλία, την Κόστα Ρίκα, τη Γουατεμάλα, τη Νικαράγουα, το Μεξικό.

Ο καφές που εισάγεται στις ΗΠΑ προέρχεται επίσης από τη Λατινική Αμερική. Εξαιτίας της αυξανόμενης δημοφιλίας του espresso, ιδιαίτερα μεταξύ νεαρών γιάπηδων σε αστικές περιοχές, οι ειδικοί προβλέπουν αύξηση στη ζήτηση για καφέ. 

Τέλος, είναι ενδιαφέρον να ρίξουμε μια ματιά στην κατάσταση στην Ιαπωνία. Εκεί ο καφές είναι πολύ ακριβός και είναι συνήθως της ποικιλίας Jamaican Blue Mountain. Οι Ιάπωνες έχουν τόσο μεγάλο σεβασμό για τον καφέ που τον τιμούν με εθνική γιορτή την 1η Οκτωβρίου! Προτιμούν ελαφρά καβουρντισμένο καφέ, αλλά δεν πίνουν πολύ espresso αν και υπάρχει μια τάση αύξησης της ζήτησης. Ωστόσο πίνουν πολύ καφέ σε μεταλλική συσκευασία, είτε ζεστό είτε κρύο.